Prins IJstijd!

Klokslag 11.11 uur luidden de klokken in Achterveld! Dát heb ik nog nooit meegemaakt!
En toch is het zo. Woensdag 11 november om 11.11 uur luidden de klokken van de kerk in Achterveld er op los: wat een vrolijkheid in deez’ sombere tijd.
Wat ging er aan vooraf?
Dat was dan vooral digitaal, virtueel en online thuis op TV te volgen en dus passend bij de coronaregels die deze Tijd zo bepalen. Mogelijk gemaakt door DorpsTV Achterveld. Iedereen gebruikte zijn of haar “schermtijd”!
Na het logo van De Puupenkoppen en het motto “Alles heeft zijn eigen Tijd!”, hoorden we de voice-over: Er is een nieuwe Prins!
Vanuit de kerktoren, het hart van de dorpsgemeenschap waar de tijd wordt aangegeven, stelde de President der Puupenkoppen Ben Houtveen allereerst de Raad van Elf voor: een gefilmde opkomst en voor elk een persoonlijk woord.
Daarna bewoog de nieuwe Prins zich over de gewelven en door de spelonken van de kerk: onduidelijk nog: wie is het? Hij is onderweg! Is hij op Tijd?

De klok telt af van 11 naar 1, we zien het logo weer, maar ook het logo van de Prins.
De nieuwe Prins komt aan bij de 3 grote klokken: Hij is bij de Tijd!
En dan, op de tonen van Normaal: “Alles op zien Tied”……:
De 50-ste Prins der Puupenkoppen is Prins IJstijd: IJsbrand Zwanenburg.
Op gepaste wijze met een ingenieus “omhang-apparaat” van anderhalve meter wordt de Grote PrinsenPuup bij de Prins omgehangen en ontvangt hij zijn wietstok! We hebben een Prins! En: de kerkklokken jubelen van vreugde!!
Prins IJstijd stelt zijn adjudant voor: Richard Ernsten is adjudant Tijdloos! Tijdloos wordt ook op anderhalve meter afstand onderscheiden door de Prins.

IJsbrand is een zogenaamde “plaatselijke aannemer” en woont met zijn Marjolein en kinderen in De Glind. Een echte oudgediende (ooit was hij adjudant IJs-zie) die er even tussenuit is geweest maar het carnaval zit als een virus in zijn lijf.
Zo ook bij Richard Ernsten, getrouwd met Marianne hebben zij twee kids, is Rotsvast verbonden met Achterveld, is ervaren raadslid en adjudant en als Prins Herbie maakt hij Puupenkoppenland ooit al onveilig: dat zal nu met een mondkapje een stuk veiliger zijn.
Het wordt een bijzonder seizoen, en de President spreekt zijn trots en respect uit voor Prins IJstijd en adjudant Tijdloos: je moet het maar doen in deze vreemde Tijd! Veel extra aandacht zal er zijn voor bezoekjes aan zieken en mensen die dat In deze Tijd hard nodig hebben. Een bijzondere rol voor deze Prins!

Prins IJstijd: “…Samen met adjudant Tijdloos wisten we al heel snel, dit gaat een raar jaar worden. Toch willen we carnaval vieren. Op een ander manier. In deze lastige tijd moet er toch ook plek zijn voor vrolijkheid. Dus dat willen we graag met iedereen en in het bijzonder met iedereen die door de corona thuis zit of het moeilijk heeft, vieren. Wij doen ons best er op officiële momenten te zijn binnen de mogelijkheden die verstandig zijn. En als het enigszins kan brengen we het feest toch bij iedereen thuis. Vandaag zijn we ermee begonnen. Online en virtueel. Maar hopelijk straks ook weer in het echte carnavalsleven…”.

Prins IJstijd vervolgt: “Alles in het leven komt op een bepaalde tijd. Verdriet komt vanzelf, feest moet je zéf vieren. Dat gaan we doen. Alles heeft zijn eigen Tijd! Puupenkoppen Alaaf!