Kenteken registratie

Beste deelnemers aan de optocht van de Puupenkoppen,
Graag willen wij jullie informeren over het volgende: Kenteken registratie tractoren en landbouwvoertuigen.

Het is jullie misschien niet ontgaan dat vanaf 1 januari 2022 alle tractoren en landbouwvoertuigen moeten worden geregistreerd bij het RDW en worden voorzien van een kenteken.
Hier zitten nog wat haken en ogen aan. Als de trekker niet breder is dan 1.30 meter en niet harder rijdt dan 25 km/h hoeft het nu nog niet. Maar vanaf 2025 vervallen deze regels en is het dus wettelijk verplicht dat ook deze categorie geregistreerd wordt en wordt voorzien van een kenteken.
Ook aanhangwagens (carnavalswagens) die harder rijden dan 25 km/h moeten worden voorzien van een kenteken.
Onder de 25km/h voldoet dan een witte kentekenplaat. Deze regel blijft zoals het er nu voor staat, gelden na 2025.
Wij, als optochtcommissie, willen adviseren om de trekker die gebruikt wordt met de optocht bij het RDW te laten registreren. Dit gaat tot 31 december 2021 vrij gemakkelijk en de kosten zijn nog te overzien. Vanaf 2022 worden de kosten een stuk hoger en wordt het lastiger om het aan te vragen.
Mocht jullie carnavalswagen ook gebruikt worden voor dagelijkse landbouw werkzaamheden? Dan is de snelheid vaak boven de 25km/h. Ons advies is dan om daar ook een kenteken voor aan te vragen.
Wij zijn op dit moment ook in contact met de verzekeringsmaatschappij. Wij hebben hen gevraagd hoe zij hierin staan. Tot op heden hebben wij daar nog geen antwoord op gekregen. Ons vermoeden is dat ze straks gaan vragen naar het kenteken van de trekker en niet meer naar het chassisnummer.
Voor verdere informatie kun je kijken op www.rdw.nl.
Mochten er vragen zijn over chassisnummers, typeplaatjes, vin nummers, bouwjaar van het voertuig of het bestellen van een kentekenplaat? Dan kan er contact opgenomen met M&B van Burgsteden 0342-451986. Zij hebben toegezegd iedereen die hiermee worstelt, te helpen om het goed uit te zoeken.
Wij hopen jullie op deze manier voldoende informatie te hebben gegeven omtrent kentekenplicht landbouwvoertuigen.
Met vriendelijke groet,
Optochtcommissie CV de Puupenkoppen